19 augusti 2012

Rödbetscapaccio med getostkräm



Nu såhär i rödbetstider är det alltid roligt att hitta lite nya recept innehållande denna underbara lilla beta. Färska rödbetor är så otroligt gott och egentligen behöver man inte göra så mycket mer än att koka dem och servera med en liten klick smör och lite salt. Rödbets- och fetaostsallad är en annan favorit som ni ska prova.

Detta recept hittade jag hos fina Victoria på Matplatsen för ett tag sedan och tyckte att det verkade toppen. Detta blev därför gårdagens förrätt:

Rödbetscarpaccio med getostkräm
4 port
  • 4 färska rödbetor
Getostkräm:
  • 100 g getost/chevre (utan kant)
  • 1/2 dl kesella
  • 2 msk vispgrädde
Kaneldoftande balsamicosirap:
  • 1 1/2 dl balsamvinäger
  • 1 kanelstång
  • 1 msk socker
  • 1 msk maizenamjöl
Topping:
  • pinjenötter
  • machésallad (jag tog lite blandade blad då machésalladen inte var så fin)

Koka rödbetorna med skalet på i lättsaltat vatten tills de är mjuka, ca 35-40 min. Häll av vattnet och häll på kallt vatten. Låt stå och svalna en stund, sedan är det bara att gnida sedan av skalet. Ett tips kan vara att använda plasthandskar om man inte vill gå omkring med rödbetsröda händer hela kvällen :-)

Vispasamman getost/chevre, kesella och vispgrädde till en fin kräm. Ställ in i kylen. Koka sedan samman balsamvinäger, socker och kanelstång. Tillsätt Maizena och koka tills det får en sirapsliknande konsistens, dra av från värmen och låt svalna. Rosta pinjenötterna i en torr het stekpanna tills de fått lite färg.

Skiva rödbetorna tunnt och lägg upp på tallrikar. Klicka på ostkrämen. Strö över pinjenötter, ringla över sirapen och garnera med sallad.



En enkel och god förrätt som jag nog gjorde aningens för stor igår, den är faktiskt ganska mättande. Fina och rena smaker och väldigt gott med lite kanelton i balsamvinägern. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar