7 augusti 2012

Helstekt kotlett med ingefärsglaze, vinbakad klyftpotatis och senapsmarinerade haricot verts



Har haft en burk med hemmagjord glaze i kylskåpet sedan DENNA rätt gjordes i våras. Idag användes den på en bit hel kotlett (utan ben). Jag lade köttet i glazen redan imorse så att det hade fått gotta till sig lite. Sedan lade jag köttet bara på i en ugnsform och ugnsstekte det i 200 grader varmluft. Under tillagningen penslade jag på med glaze med jämna mellanrum och när köttet var nästan färdigt tog jag ut det och lät det stå under folie i några minuter. Jag skar sedan upp det i tunna skivor och serverade. Inga konstigheter!

Ingefärsglaze
  • 2 dl ljust muskovadosocker
  • 2 dl japansk soja
  • 2 dl flytande honung
  • 2 dl ketchup
  • 2 bitar färsk ingefära
  • 4 pressade klyftor vitlök

Som tillbehör provade vi dock lite nya saker, ett recept på potatis hämtat från tidningen Buffé och ett annat på senapsmarinerade gröna bönor från Mat Magasinet. 

Vinbakad klyftpotatis
Vi tog inte riktigt så stora mängder som detta då vi ju bara är två personer
  • 900g sparrispotatis, klyftade
  • 2 dl vitt vin
  • 2 msk dijonsenap
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 msk torkade örter (ex. timjan, rosmarin)
  • 0,5 dl olivolja
  • salt
Sätt ugnen på 200 grader, varmlft. Klyfta potatisen och lägg i en ugnssäker form. Vispa ihop resterande ingredienser, häll över potatisen och rör runt. Täck formen med folie och baka i ugnen i ca. 30 minuter. Ta av folien och låt potatisen få färg i ytterligare 10-20 minuter, rör då och då.

Senapsmarinerade haricot verts
  • 300 g haricot verts, gärna färska 
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 vitlöksklyfta, riven
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 msk pressad citron
  • salt och svartpeppar
  • 25 g pinjenötter
Sjud bönorna i några minuter. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna. Vispa ihop senap vitlök, olivolja och citronsaft. Smaka av med salt och nymald peppar. Vänd ner bönorna och pinjenötterna. Servera medan bönorna fortfarande är ljumna.


Potatisen var sisådär då vi fick köpa mandelspotatis då sparrispotatisen var slut och det blev sisådär. Men gör med vanlig potatis vettja, blir nog toppen! Bönorna däremot var supergoda! Dressingen kan nog funka till mycket, jag kan tänka mig att den är super att ringla över färsk grillad sparris till exempel...mmmm! Köttet rekommenderas också starkt, ingefärsglazen är vekrligen kanon.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar