13 augusti 2012

Matig ugnspannkaka

Fick detta tips av en förskolelärare jag arbetade med i somras. Hon brukade även ta i oregano i sin pannkaka men det vågade faktiskt inte jag denna gång...kanske nästa. Jag använder alltid min mormors ugnspannkakerecept då det är det absolut bästa. Vill du göra vanlig ugnspannkaka struntar du bara i fyllningen alt. tar i stekt fläsk för fläskpannkaka, vilket ju också är helt underbart!

Mormors ugnspannkakssmet
225 grader varmluft, i 15-20 minuter.
  • 3 dl vetemjöl
  • 0,5-1 tsk salt
  • 5 dl mjölk
  • 3 ägg
Rör ihop mjöl och salt och tillsätt 3 dl mjölk under omrörning (1 dl i taget) så att smeten blir jämn. Tillsätt äggen, ett i taget, under omrörning och till sist resterande mjölk. Låt smeten stå en liten stund. Undertiden gör du fyllningen.

Fyllning
  • strimlad skinka
  • strimlad purjolök
  • salt och peppar
  • ev. oregano
Stek skinkan och purjolöken så att de blir mjuka men inte tar färg, salta och peppra. Dra av från värmen.

Ringla lite flytande margarin i botten på en långpanna och ställ in i ugnen en liten stund tills det har smält. Ta ut   långpannan och häll i pannkakssmeten. Strö över fyllningen och baka pannkakan i ugnen enligt anvisningarna ovan tills den fått fin färg och släpper från botten.

Servera med lingonsylt och en god sallad. Idag blev det finstrimlad isbergsallad, ruccola, finstrimlade sockerärtor, strimlad purjolök och tomater, toppat med lite rapsolja, vitvinsvinäger, salt och peppar.


En enkel och smidig vardagsrätt som var riktigt god. Blev en liten blandning av ugnspannkaka och omelett och jag tyckte faktiskt att smaken var väldigt lik kroppkakor...gott med andra ord :-)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar