30 mars 2013

Glad Påsk!

Ja, här haglar inte inläggen tätt direkt ;-) Har varit en fullproppad vecka som även inneburit en tripp till högskolan igen för att påbörja lite studerande...en kurs bara men ändå! Kul!

Ni som har följt mig tidigare vet att påsken innebär massor med traditioner i min familj, nästan mer än julen faktiskt. Om du är nyfiken på mer kan du gå in och läsa HÄR. Andra viktiga inslag var även utflykt till Hornborgarsjön och tranorna samt "äggpickning" under påskmiddagen.

Det som är roligt är ju att föra dessa traditioner vidare och utveckla dem. Nu sitter jag därför här, strax i färd med att fixa lite inför stundande påsklunch, äggfärgning och äggrullning med svärfar och svägerska med familj. Traditionerna sprids och utvecklas :-)

Hur färgar vi då våra ägg?? Jo, såhär:

Äggfärgning
(Kopierat från tidigare inlägg)

  
När vi färgar ägg använder vi oss av många olika material så som folie delat i mindre kvadrater (lagom till att täcka ägget ordentligt), lökskal, silkepapper (sådant som färgar av sig), fjädrar, linfrön, blommor och blad. Lökskalen och silkepapprena används för att ge färg medan de andra material används för att ge mönster.





Det kan vara bra att ha lite vattenskålar till hands då materialen fäster bättre mot ägget om det är fuktigt. Sedan gör man helt enkelt så att man tar en foliebit och lägger framför sig, doppar ägget i lite vatten och tar de material man vill och fäster dessa, så gott det går, på ägget. Till sist täcker du ägget med lökskal och slår in allt i folien så att det blir ett litet paket, alt. om du har mindre bitar lökskal så lägger du dessa löst runt ägget medan du slår ihop foliepaketet. Var dock försiktig med att inte trycka för hårt så att ägget går sönder. När alla ägg är klara kokar du dem i ca. 10 minuter, låter de svalna lite och sedan öppnar du upp paketen och slänger bort alla material som nu är förbrukade. Som en sista tuch oljar du sedan in äggen för att ge dem lite lyster,  använd vanlig matolja. Var dock noga med att ta en kastrull som ni inte är jätterädda om då detta kan färja av sig en aning så att den blir lite missfärgad. Detta försvinner dock efter ett tag men iaf. Nu kan du antingen servera äggen till påskmiddagen eller spara de som är helt intakta för dekoration.




Bilder på årets ägg kommer senare! Ha en underbar dag!






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar