27 februari 2012

Semlefika! :)

Idag fick vi finfrämmat och då passades det självklart på att njutas av lite mer semlor :)


När jag bakar semlor använder jag alltid Nisse Hults semlerecept för de blir så himla goda! Jag sätter dock i kardemumma också för det hör ju liksom till enligt mig, samt att jag gör dem lite mindre så att man inte blir så proppmätt utan känner sig lite mer behaglig efteråt.

Ingredienser till 20 st små semlor
  • 50 g jäst
  • 50 g fast margarin eller1/2 dl flytande margarin
  • 1 msk kardemummakärnor som du krossar i mortel 
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl (100 g) kesella
  • 1 dl socker
  • 1 ägg
  • 1/2 tsk hjorthornssalt
  • 9-10 dl vetemjöl (Här går jag lite på känn, tar i så pass att degen är hyfsat "lös" men ändå inte kladdar)
  • ägg till pensling
  1. Smula ner jästen i en degbunke.
  2. Smält det fasta margarinet och tillsätt krossade kardemummakärnor och mjölken. Låt degspadet bli ca.l 37°C. (Flytande margarin blandar du med mjölken innan du värmer degspadet.)
  3. Häll degspadet över jästen. Rör tills den är upplöst.
  4. Tillsätt kesella, salt, socker och ägg.
  5. Blanda hjorthornssaltet med lite av mjölet. Rör ner det.
  6. Tillsätt det mesta av mjölet. Arbeta in det med maskin eller för hand tills degen släpper bunkens kanter.
  7. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min eller tills den är ungefär dubbelt så stor.
  8. Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och knåda in resten av mjölet.
  9. Dela degen i 20 delar. Forma degbitarna till runda släta bullar.
  10. Lägg dem på en smord plåt eller bakplåtspapper.
  11. Låt dem jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 30 min.
  12. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
  13. Grädda bullarna mitt i ugnen i 225°C, ca 8 min. i varmluftsugn i 200°C, ca 10 min.
  14. Låt bullarna kallna under bakduk på galler. De kan förvaras några dagar i en burk eller plastpåse. I frys håller de i ca 3mån.
Fyllning 
  • Mandelmassa (anpassa efter mängd semlor)
  • Inkråmet från bullarna 
  • Vispgrädde (någon matsked, så att fyllningen fåren bra konsistens)
  • Vaniljsocker (testade detta idag, var kanon...ta ngn tesked)
  • Florsocker att sikta över den färdiga semlan
  1. Skär av locken på semlorna. 
  2. Ta ur inkråmet och blanda detta med mandelmassa,vaniljsocker och lite grädde till en jämn smet. 
  3. Fyll bullarna med mandelmassan. 
  4. Klicka eller spritsa på vispad grädde. Lägg på locken. 
  5. Sikta över florsocker.



Serverade även skorpor,apelsin och melon till fikat. Idag blev det dock inget sött för min del men frukt och lite chai-thé var inte fel det heller!

Annars idag var det storhandling som gällde...puh! Vi brukar försöka att hjälpas åt med detta men då min andra hälft inte riktigt har den möjligheten just nu är det ju bara att gilla läget...och det går ju fint. Tycker bara att själva momentet vid kassan är jobbigt, speciellt när  man är lite kort i rocken; Att först packa upp alla varor för att sedan påbörja nedpackning i kassarna så att man har hunnit packa en stor del innan alla varor slagits in och man ska betala. Betalningen går ju hyfsat smidigt men sen känns det alltid som ett race att försöka hinna packa ner allt innan nästa kund kommer med sina varor. Vilket I-landsproblem!! ...sen ska ju dock alla kassar ner i vagnen igen, in i bilen, ut ur bilen och upp för trapporna innan man nått hemmets lugna vrå (!) ;)

Idag serverades det fisk till middag men det receptet får ni imorgon,för nu ska jag sova!
Godnatt och sov så gott!







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar