4 januari 2013

Rödlökscheesecake med tomat- och basilikatopping



Denna rätt är också väldigt smidig då den med fördel tillagas dagen innan. Här utgick jag från DETTA recept fast med några små ändringar såklar ;) Det fina med just rödlökscheesecake är ju att du kan toppa med lite vad som helst; skaldjur, rökt lax, löjrom, parmaskinka, grönsaker etc. Allt efter eget tycke och smak. Jag valde dock att göra en vegetarisk variant.

Botten:
  • ca. 200-250g kavring
  • ca. 75 g smält smör
Klä en form med avtagbara kanter i plastfolie. Dela kavringen och mixa den riktigt fint i en matberedare. Tillsätt sedan det smälta smöret tills det börjar bli lite degigt. Häll ut allt i formen och platta till en jämn och kompakt botten.

Fyllningen:

  • 1,5 rödlök, finhackad
  • 4 gelatinblad
  • ca.3 dl creme fraishe
  • ca.3 dl Philadelphia (eller valfri färskost)
  • salt och svartpeppar

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca. 5 minuter. Vispa ihop philadelphian, creme fraishe, lök, salt och peppar.  Pressa ur vätskan ur gelatinbladen. Värm sedan upp ca. 0,5 dl av röran i en liten kastrull, vispa ner gelatinbladen. Vispa ordentligt så att de verkligen smälter ner i röran. Häll sedan tillbaka allt i den kalla röran och blanda ordentligt så att allt fördelas jämt i smeten. Häll slutligen upp röran i formen ovanpå kavringsbotten, täck med plast och ställ den i kylen över natten eller tills den stelnat, ca. 5-6h.

Tomat- och basilikatopping:

  • tomater, grovt hackade
  • Basilika, hackad
  • olivolja
  • salt och svartpeppar
  • lite socker
Blanda ihop, anpassa mängder eter smak, och låt stå en stund.
  • hela basilikablad att toppa med

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar