20 januari 2013

Helstekt kalkon stoppad med kryddsmör


Här kommer så receptet på den ugnsstekta kalkonen från förra söndagen. Inspirerad av av Jamie Oliver brukar jag alltid göra ett kryddsmör som jag stoppar innanför skinnet. Kalkon har ju annars en förmåga att bli ganska torr men inte på detta sätt :-) Såhär gör jag:


1 st kalkon (ingen aning om hur stor vår var men den var nog på 3-4kg)

Kryddsmör

500g rumstempererat smör
ca. 10 skivor rökt skinka
2-3 klyftor vitlök
färsk timjan efter smak
0,5 röd chili
ev. salt och peppar

Finhacka skinka, vitlök, timjan och chili i en matberedare. Tillsätt smöret och låt allt mixas ihop ordentligt, krydda med salt och peppar efter smak.

Skölj av kalkonen och torka av den ordentligt och placera i en ugnsform med lite olja i botten. Lossa skinnet försiktigt från bröstet så att det bildas två fickor. Skär två skåror i varje lår. Stoppa in massor av smör innanför skinnet och massera även in smöret i skårorna på låret. Med dina, vid det här laget, riktigt smöriga händer smörjer du även kalkonen på utsidan. Låt kalkonen stekas i ugnen på ca. 175-200 grader tills den fått fin färg och är helt genomstekt. Man brukar säga att det tar ungefär 45 minuter/kg kalkon och min kalkon togs ut ur ugnen efter ca. 2,5h. Därefter lade jag på Folie och lät den stå i ca. 15 minuter innan servering. Under hela stekningstiden öser jag med det smälta kryddsmöret för att få kalkonen riktigt saftig.

Till kalkonen serverades ugnstekt potatis, morötter och sås såklart!

Sås

2dl steksky
1dl creme fraishe
lite matlagningsgrädde

Vispa ihop allt och koka upp.

Potatisen
Även den inspirerad av Jamie Oliver.

Koka fast potatis i ca. 15 minuter. Häll upp i en ugnsform med smält smör. Salta och tillsätt hela vitlöksklyftor, rör runt och låt det stekas i ugnen. Efter ca. 15 minuter tar du valfritt redskap och trycker till potatisarna så att de blir lite tillplattade (för att får en större yta med krispig botten). Låt dem sedan steka tills de fått din färg. Pensla dem lite då och då med det smälta smöret från botten av formen.


Morötterna
Koka morötterna i ca. 15 minuter. Stek dem sedan med lite salt och timjan.
Här har söndagen varit finfin. Städat, tränat och bara varit. Ätit tonfiskgratäng som nog var den godaste tonfiskgratäng vi åstadkommit någonsin, Recept kommer i veckan! Hoppas du har en fin kväll...här ska det drickas thé och ätas finn-crisp till Bones :-)
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar