5 januari 2014

Crème brûlée med smak av Baileys



Nyårsdesserten, som faktiskt fick inviga 2014 då vi inte riktigt hann med alla rätter innan tolvslaget (5-rätters tar allt lite tid ;-)), blev en Crème brûlée med baileyssmak med skogsbär och flarnkross. Då jag ännu inte fått min brännare provade jag att bränna av sockret i ugnen på grill och det funkade helt ok men det gäller att ha is i magen och inte ta ut dem för fort...sockret ska ju bli "bränt" och knäckigt.

Ingredienser
till ca. 9 st
  • 8 dl vispgrädde
  • 1,75 dl Baileys
  • 1 dl mjölk
  • 9 äggulor
  • 2 dl strösocker
  • 2 vaniljstänger

Vispa ihop grädde, Baileys, mjölk och äggulor. Skrapa ur vaniljstängerna och blanda vaniljfröna med strösockret. Vispa sedan ner sockret i äggblandningen till en jämn "smet". Häll upp i portionsformar och tillaga i ugnen på 95 grader (över- och undervärme). OBS tillaga dem UTAN vattenbad - jag gjorde vattenbad av bara farten men då de bakas på så låg värme behövs inte detta...tar du vattenbad så händer ingenting. Tillaga dem i minst 2 timmar men håll lite koll....när de stannat till ordentligt så tar du ut dem ur ugnen och ställer dem kallt, gärna över natten.

Innan servering täcker du dem sedan med ett tunt lager strösocker, varefter du bränner sockret med en brännare eller på grill i ugnen. Om du använder ugnen så placera dem ganska högt upp och se till att ugnen är riktigt varm. Här gäller det sedan att, som sagt, ha lite is i magen då sockret ska bli riktigt bränt så att det sedan stelnar och blir till en hård yta när du tar ut dem ur ugnen. Dock behöver du då låta dem stå en stund och svalna då själva "innanmätet" tyvärr blir en anings ljummet i ugnen samt att karamellen behöver få stelna helt. Självklart blir resultatet mycket bättre med en brännare då "innanmätet" behålls kallt och gott men vi var mycket nöjda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar