12 januari 2014

Köttfärs- och baconfylld cannelloni i tomatsås



En sååå god improviserad rätt med inspiration från bland annat de italienska köttbullarna. Gudagott, om jag får säga det själv ;-) Kanske mindre snygg men vad spelar det för roll.

Ingredienser
ca. 4 portioner


Färs och baconfyllning
  • 500g färs (valfri sort - jag använde nöt)
  • 0,5 pkt bacon
  • 0,5 finhackad röd chili
  • 2 vitlöksklyftor, finrivna
  • 1 hackad gul lök
  • riven parmesan, mängd efter smak
  • salt, svartpeppar + kalvfond, mängd efter smak
  • rivet skal från 1 citron

Stek baconen tills de börjar få fin färg, tillsätt sedan färsen och stek tills den är genom stekt. Tillsätt vitlök, chili och gul lök och låt steka med en liten stund. Tillsätt övriga ingredienser och rör ihop till en röra. Ställ av från värmen och låt det stå en liten stund. Under tiden gör du tomatsåsen...

Tomasås
  • 5 tomater, hackade
  • 1 kruka basilika, strimlad
  • olivolja
  • ca. 3 msk balsamvinäger, ev. mer
  • salt, svartpeppar och ev. lite socker
  • 1 burk krossade tomater
  • lite kalvfond

  • riven ost till topping

Hetta upp oljan i en gryta och stek tomaterna en liten stund,tillsätt sedan alla ingredienser utan de krossade tomaterna och fonden, som du tillsätter när allt det andra fått koka ihop i några minuter. Efter att du sedan tillsatt de krossade tomaterna smakar du av med kalvfond och anpassar kryddningen ytterligare om det behövs.

Nu har du alla ingredienserna färdiga för att sättas ihop till en smarrig kompott av smaker. Först bakar du ut pastan till långa ark. Om du har pastamaskin så kan du stanna på 7:ans tjocklek, vilket kanske är ca 1-2 mm tjocklek. Dela dem sedan i ark som är dryga decimetern långa. Bred ut köttfärsröra på varje ark förutom på kortsidans sista 2 cm där du penslar lite vatten. Rulla sedan ihop varje ark med början på den köttfärstäckta kortsidan. Den vattenpenslade kortsidan ska sedan försluta rullen. Lägg varje rulle i en smord ugnsform med skarven nedåt. Häll över tomatsåsen och toppa med riven ost. Gratinera i ugnen på 175 grader i ca. 20 minuter, tills pastan är färdig och osten fått fin färg. Servera med en god sallad.


Voila!






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar