30 maj 2013

Falafel på gula ärtor...ännu ett Tareq-recept :-)


När jag såg Tareq göra falafel för några veckor sedan i Trädgårdsonsdag, blev jag så himla sugen på att prova. Jag har inte ätit så många falaflar (heter det så i plural??) i mina dagar så att jag är expert men de här var jättegoda i alla fall...lite kul att fritera också ;-) Serverade med hemmagjord tomatsalsa, liknande den i förra inlägget, och myntayoghurt efter hans recept. Orginalreceptet hittar du HÄR.

Myntayoghurt:
  • 2 dl turkisk yoghurt
  • rivet skal av 1/2 citron
  • 1 mskhackad färsk mynta
Blanda samman alla ingredienserna till såsen och låt det stå en stund och dra till sig smakerna.


Tomatsalsa:
  • färska tomater 
  • Heinz hot sause - chipotle/vitlök
  • färska örter, basilika och persilja blev det denna gång
  • olivolja 
  • ev. lite chiliflakes
  • salt, peppar och lite socker 

Mixa sedan ihop allt till lagom konsistens.

Falafelsmeten:
  • 400 g torkade gula ärtor, blötlagda i minst 12 timmar
  • 1/2 ststor gul lök
  • 50 g bladpersilja (jag hade doskc lite för lite så se till att du har mycket persilja hemma)
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1,5 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 1/2 msk spiskummin
  • 1/2 msk bakpulver
  • 1/2 tsk bikarbonat
  • rapsolja till fritering

Blanda gula ärtor, lök, persilja, vitlök och mixa det i en matberedare till en jämn smet. Detta kan ta en stund. Här är det viktigt med konsistensen, som Tareq uttryckte det ska smeten ha konsistensen av blöt sand, sådan där du "bygger så bra sandslott av". För att få till den konsistensen kan det hända att du behöver tillsätta lite vatten. Blanda smeten med övriga ingredienser och smaka av med mer salt om det behövs. Låt smeten vila i cirka 15 minuter.

Forma bullar med sked, ca 4 cm i diameter, och fritera dem i olja i 3–4 minuter tills de blivit gyllenbruna. Oljan bör vara ca 170 grader

Servera med såserna, citronklyftor, valfria grönsaker och ev. pitabröd. Till buffén eller som snacks tar du bara såserna och citron.


Får du över några stycken var de goda att skiva och steka på dagen efter för att äta som snacks eller i tortillabröd med såser och grönsaker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar