24 maj 2013

Vitlöks- och chilibearnaise á la Tareq


Ett av mina favoritprogram alla kategorier är Trädgårdsonsdag. Det sätter guldkant på min vardag med sina underbara programledare, mysiga innehåll, goda mat och fina foto...I LOVE IT! För några veckor sedan gjorde Tareq en chilibearnaise som jag bara var tvungen att prova. Jag vet inte varför men jag har aldrig kommit på tanken att krydda bearnaisen med något annat än dragon och persilja...fram till nu det vill säga ;-) Kanske ett litet tips inför någon av helgens middagar??

Denna gång ackompagnerade den en helstekt fläskytterfilé, snabb hasselback och blomkålssallad. Fläskytterfilén kryddades bara med salt och peppar innan den stektes på hög värme runt om för att få en fin yta, sedan bakades den färdigt i ugnen.

Sås:
  • 2 st små gula lökar
  • 2-4 klyftor vitlök, rivna
  • 2-3 tsk chiliflakes
  • 3 stäggulor
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 2 msk vatten
  • 250g rumstempererat smör i kuber
  • hackad färsk dragon

Hacka lök och riv vitlöken, fräs tillsammans med chiliflakes i en kastrull med en liten klick smör tills det har blivit gyllenbrunt. Ta kastrullen från värmen och låt svalna något. Tillsätt vatten, vinäger och äggulor.

Ställ tillbaka kastrullen på svag till medelhög värme och vispa oavbrutet. När såsen börjar tjockna, tillsätter du smöret lite i taget och vispar ut det i den varma såsen. Håll noggrann koll på värmen då såsen absolut inte får koka! Blir såsen för varm tillsätter du genast lite kallt vatten och tar bort kastrullen från spisplattan. Vispa hela tiden! Fortsätt tills allt smör har hamnat i såsen. Smaka av med dragon, salt, peppar och eventuellt mer chili eller vitvinsvinäger

Ett toppengott alternativ till vanlig bearnaise!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar