17 december 2012

Saffranskaka med riven mandelmassa



Gjorde en julig variant på en bärkaka jag gjorde i somras och det blev himla gott faktiskt. Funkar absolut som den är men kan nog också vara gott att bryta av med något till...mascarponekräm kanske? Eller varför inte grädde med lite lingon i?? Ja, vad vet jag...du har säkert bättre idéer :-)
  • 75g smör/margarin
  • 1g saffran
  • 3 dl socker
  • 2 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 4 tsk vaniljsocker
  • 1,5 dl filmjölk eller gräddfil
  • 50g riven mandelmassa
Sätt på ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en bakform med löstagbar kant. Smält smöret/margarinet i en kastrull tillsammans med saffranet. Rör sedan i socker, ägg, vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och sist filen/gräddfilen. Rör till en jämn smet och häll den sedan i formen. Toppa med mandelmassa. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45-50 minuter tills den precis har stelnat till, håll lite koll för den får inte bakas för länge!

Egentligen ska mandelmassa smälta ner i kakan, vet inte vad jag gjorde för fel men detta blev också gott. Bli därför inte rädd om din mandelmassa försvinner ner i kakan...då har du gjort alldeles rätt :-)


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar