28 december 2012

Knäckebröd

En favorit till jul och även något som är perfekt att ge bort tillsammans med lite hemmagjord marmelad. Receptet är, som så många av mina favoriter, Leilas och finns på recept.nu. Jag har dock gjort några små, små ändringar då jag toppar med lite olika kryddor och frön...

Ingredienser:
  • 5 dl mjölk 
  • 0,5 msk honung 
  • 0.5 msk ljus sirap 
  • 1 tsk salt 
  • 1 tsk fänkålsfrön 
  • 1 tsk hel kummin 
  • 10 g färsk jäst 
  • 2 dl vetemjöl 
  • 3 dl fint rågmjöl 
  • 7 dl grahamsmjöl

Topping
  • sesamfrön
  • flingsalt
  • kumminfrön
  • malen svartpeppar

Värm mjölk, honung, sirap, salt och kryddor som har stötts i mortel till max 37 grader. Smula jästen i en bunke och lös upp den i degvätskan. Tillsätt lite mjöl i taget tills den går ihop och blir en mjuk och elastisk deg. Sätt ugnen på 225 grader. Låt degen jäsa i bunke under bakduk i cirka 60 minuter. 


Kavla ut runda tunna kakor på ett väl mjölat bakbord. Här kan du välja att kavla in någon av "toppingarna" in i brödet, jag brukar blanda lite olika så att inget riktigt blir det andra likt. Nagga dem sedan med gaffel och grädda i mitten av ugnen i 2-3 minuter tills brödet fått lite färg, vänd sedan bröden upp och ner och grädda någon minut till. Ibland behövs det lite längre tid, se till så att brödet börjar få lite fin färg innan du vänder/tar ut det. Låt svalna på brödgaller, helst över natten.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar