7 oktober 2012

Baconbiffar med ugnsbakade rotfrukter och trattkantarellsås


....och för den som, precis som Johan, inte är så förtjust i svamp rekommenderas Jensens favoritsås till denna rätt. Men för den som gillar svamp men kanske inte just trattkantareller är ju DENNA champinjonsås suverän till!


Biffar
(till ca. 5st stora biffar)
  • 500-600g färs (jag tog nöt)
  • 1dl mjölk
  • ca. 0,5dl ströbröd
  • salt och svartpeppar
  • 2msk senap (jag tog grovkornig)
  • 1 stor finhackad lök
  • 0,5 pkt knaperstekt bacon

Börja med att låta ströbrödet svälla i mjölken en stund. Under tiden steker du baconet. Rör sedan ner lök, senap, salt, peppar och bacon. Tillsätt sedan färsen och blanda ihop detta ordentligt. Låt stå en stund så att det får gotta till sig. Forma sedan färsen till 5 st biffar, de ska vara ganska stora (man tar bara en per person, kanske två). Dessa steker du sedan på så att de får fin färg och sedan låter du dem steka färdigt i ugnen under folie.

Sås
  • trattkantareller (färska eller upptinade från frysen)
  • smör/margarin
  • 1-2 hackade gula lökar
  • salt och peppar
  • 2,5dl matlagningsgrädde
  • 1-2 msk vispgrädde
  • 0,5-1 msk soja
Stek kantareller och tillsätt sedan löken, salta och peppra. Häll på grädden och sojan och låt sedan såsen koka ihop ordentligt innan servering.

För Jensens Favoritsås, följ instruktionerna på förpackningen :-)

Tillbehör
  • Rotfrukter i ugn: palsternacka, rotselleri, kålrot, morötter och potatis, salt, smör och timjan.
  • En god sallad: Blandade blad, rå blomkål, strimlad röd lök, rapsolja, vit balsamvinäger och lite flingsalt.

Detta var riktigt gott och en riktigt höstig middag som jag kommer att gör mer framöver. Jag gillar att kunna ta tillvara på säsongens råvaror och det gör du ju verkligen här. Prova!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar