6 november 2012

Kardemummaknyten med en hint av mandelmassa


Har aldrig gjort bullar som "knyten" förut (om det ens heter så) och inte var jag så himla bra på det heller, utseendemässigt, MEN herregud vad goda!! Som vanligt använde jag denna vetedeg, Leilas recept, vilket är det allra bästa. Bullarna blir saftiga och goda och står sig länge. 

  • 1 msk kardemummakärnor
  • 3 dl mjölk
  • 50g färsk jäst
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 150g mjukt smör
  • 1st ägg
  • 1,2l vetemjöl (men jag tar lite på känn, gör hellre degen lite för lös så att inte bullarna blir torra)

Stöt kardemummakärnorna i mortel och värm med mjölken tills den är ljummen. Blanda ut mjölken med jästen, ta lite mjölk i taget. Tillsätt strösocker, salt, tärnat smör och ägg och blanda om. Sedan tillsätter du lite vetemjöl i taget under omrörning, arbeta samman till en smidig deg. Låt degen jäsa i ca. 40 min till dubbel storlek.

Sätt på ugnen på 200 grader, varmluft. Stjälp upp degen och baka ut till valfria bullar. 


Fyllningen
(Ta mängder efter egen smak, obs! grunden är en smörkräm inte mandelmassekräm. Denna var endast till som en smakförhöjare)
  • smör
  • kardemummakärnor, stötta i mortel
  • vaniljsocker
  • strösocker
  • riven mandelmassa

  • uppvispat ägg
  • råsocker/rörsocker
  • smör
  • strösocker
Vispa ihop allt till en fin kräm och bred ut på en utkavlad bit bulldeg. För att göra knyten viker du sedan degen på mitten, på längden och skär den sedan i cm-tjocka "strimlor". Dessa skruvar du sedan på samtidigt som du snurrar runt till en bulle. Du fattar va? ;-) om inte....gör vanliga bullar. 

Låt sedan bullarna jäsa i 20-30 minuter. Pensla dem med ägg och strö på lite råsocker/rörsocker, varefter du bakar dem i ugnen i 5-10 minuter, eller tills de fått fin färg. Om du vill kan du sedan, innan servering, pensla dem med lite smält smör och doppa dem i strösocker, inget måste men gott blir det.

Mums!

2 kommentarer: