28 november 2012

Julmust och ryggbiff med örtsmör


Om du vill ha ett gott alkoholfritt alternativ till julbordet, eller helt enkelt bara en god dryck i juletider så köp Nygårda julmust - lagrad på bourbonfat! Den var toppengod och väl värd sina 30 kr på systemet. I fredags avnjöts den tillsammans med ryggbiff, palsternackspuré, rotfruktspytt och örtsmör....mmmm!


Ryggbiffen kryddades med svartpeppar, cayenne och salt och stektes snabbt på hög värme, varefter det fick vila en liten stund innan severing.

Palsternackspuré
Skala och dela palsternackor i mindre bitar. Koka dessa tills de är riktigt mjuka. Häll av vattnet och mosa sedan palsternacksbitarna och vispa sedan ihop dem till ett mos tillsammans med lite grädde, smör, salt och peppar.

Rotfruktspytt
Använd valfria rotfrukter samt lök, denna gång blev det bara morötter eller potatis + gul lök då det var det enda som fanns hemma. Finhacka allt och tillaga i ugnen tillsammans med smör och salt på 200 grader varmluft tills de fått fin färg. Tillsätt gärna löken en stund efter rotfrukterna så att den inte blir bränd.

Örtsmör
  • Lätta
  • Finriven vitlök
  • cayenne
  • provencaliska kryddor
  • lite salt
Blanda ihop allt och låt stå en stund. Självklart kan du använda vanligt smör men jag tar hellre lätta på grund av att det är ett "lättare" alternativ (och väääldigt gott).Ok, ingen märkvärdig mat men väl så god och med enkla "rena" smaker, vilket jag verkligen gillar. Det som jag verkligen tycker om är att kombinera puré/mos med pytt då det händer lite mer både smakmässigt samt att pytten tillför lite mer tuggmotstånd, vilket är gott.

Så skönt att jag lyckats få till detta med bilderna äntligen. Nu kommer det bli som vanligt här igen så glöm inte kika in, jag har ju massor med recept att visa.

Godnatt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar