29 december 2013

Smörgåsbakelser


Mitt första tips inför nyår är för den som vill hålla det lite lättare med något som kan förberedas dagen innan fast ändå sätter en lite guldkant på kvällen med lite bubbligt i glasen :-) Dessa bakelser gjordes med tre olika lager med fyllning och sedan dekorerades de med olika tillbehör då sambon inte äter räkor.

Som vanligt är det lite svårt att skriva exakta mängder så du får ta lite efter egen smak. Till varje bakelse behöver du fyra skivor formfranska som du skurit av kanterna på. 

Fyllning 1
  • clementinklyftor från 1 clementin, filéade
  • hackad kalkon
  • ca. 1 msk majonnäs (Hellmans - alltid Hellmans!!)
  • ca. 2 msk creme frâiche

Fyllning 2
  • 2 kokta ägg, finhackat
  • ca. 2 msk majonnäs
  • ca. 1 msk creme frâiche

Fyllning 3
  • hackad skinka
  • finhackad lök
  • pepparrot
  • creme frâiche

Mellan första och andra lagret formfranska lägger du fyllning 1, mellan andra och tredje lagret formfranska lägger du fyllning 2 och till sist fyllning 3. Jag använde alla tre i min bakelse men det behövs ju verkligen inte utan ta efter egen smak. När du sedan byggt ihop din bakelse, spacklar du den runt om, varefter du ställer in dem i kylen...gärna över natten.

"spackel" - runt om
  • 1 del majonnäs
  • 1 del creme frâiche

Fram till hit kan du göra i ordning dagen innan. Samma dag täcker du kanterna med krossade ostbågar runt om och garnerar...



Topping alt. 1; Mango-/chilikalkon, ost, kokt ägg, tomat, gurka och physalis.


Topping alt. 2; Handskalade räkor, kallrökt lax, ägg, gurka, tomat, citron och dill.

Bon apetit!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar