5 februari 2013

Tonfiskgratäng



Jag vet att jag har skrivit om denna förut men det tål att göras igen, samt att jag denna gång gjorde några småändringar som bidrog till den godaste tonfiskgratängen jag gjort. Hemligheten tror jag var att jag gjorde såsen lite lösare, vilket bidrog till en krämig och god gratäng.

Ingredienser:
för ca. 6 personer 

  • kokt ris, ca 4-5dl (eller så mycket du vill ha..bara det får plats i formen)
  • 3 burkar tonfisk i olja 
  • 2 burk champinjoner + spadet
  • curry, salt och peppar
  • 1-2 msk mjöl
  • 2-4 dl matlagningsgrädde (smaksak)
  • 1,5 msk kyckilngfond (ta mängd efter smak)
  • mycket riven ost

Börja med att koka riset. 

Gör sedan en champinjonsås; Häll av champinjonerna men spara spadet. Stek champinjonerna. Tillsätt salt och peppar och curry och stek en stund till. Tillsätt mjölet under omrörning och låt det fräsa en liten stund. Häll sedan på spadet under omrörning, låt koka upp. Tillsätt sedan matlagningsgrädden och kycklingfonden. När såsen fått koka ihop ordentligt, smaka av och krydda efter egen smak, stäng sedan av plattan.

Häll av oljan från två av tonfiskburkarna men spara oljan i den andra. Lägg riset i botten på en ugnsform och häll sedan över oljan från tonfiskburken, blanda. Finfördela tonfisken som ett lager över riset och häll sedan över såsen, toppa med riven ost. Tillaga i ugnen på 150 grader, varmluft, tills osten smält och fått fin färg. Servera med kokt broccoli och tomatsallad (för recept se under fliken receptsamling)



Hoppas ni har en fin vecka! Min har börjat riktigt bra, lite ont i halsen och hängig på kvällarna men vad gör det när det bara blir ljusare och ljusare!? :-) Snart har februari gått och då är det ju snart vår! Den bästa av årstider om du frågar mig. Nepp, nog om detta...nu ska jag sova...

4 kommentarer:

  1. Mums, nu har jag också testat! <3 Perfekt studentmat! Puss på dig vännen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur! Det åter ju inte lika fantastiskt om det smakar men I love it :-) Kram
      på dig <3

      Radera
  2. Denna skall jag verkligen prova. Låter jättegott :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul att du tycker det Linda! Brukar, som sagt, vara många som är lite skeptiska tills de har smakat det men sedan är de frälsta ;) Blir perfekta matlådor också!

      Radera