21 mars 2015

Eggs Benedict


Perfekt till brunchen eller som lunch! Gott och riktigt mättande! 

Många drar sig säkert för att göra Eggs Benedict på grund av Hollandaisesåsen, och tyvärr så är det INTE okej med köpt sås här!! Faktiskt!! Det är inte samma sak. MEN, misströsta inte för jag har kommit på det enklaste sättet att göra Hollandaise ...och ja, jag kanske fuskar lite men det blir suupergott så det spelar ju egentligen ingen roll... 

Ingredienser
  • 1 bit formfranska
  • smör att steka i
  • några skivor bacon
  • 1 st ägg + vitan som blir över från Hollandaisesåsen
  • salt och peppar
  • tomater och ärtskott (eller andra goda gröna/röda saker till)
Hollandaise
  • 1 st äggula
  • rivet skal från 0,5 citron + lite saft (mängd efter smak)
  • kallt smör i bitar, ca 75g men kan varieras efter egen smak beroende på hur "len" du vill ha den

Sätt ugnen på 200 grader och en kastrull med vatten på spisen, vattnet ska inte koka utan bara sjuda. Lägg ut baconskivorna på en bakplåtspappersklädd ugnsform och låt den stekas i ugnen till de är färdiga. Stek brödskivan i lite smör så att den blir gyllene på bägge sidor och lägg den sedan på en tallrik.

Hollandaise
Att göra Hollandaise handlar ju egentligen om att göra en emulsionssås och det kan ju verka lite skrämmande för vissa MEN mitt knep är då alltid att (och det är nu fusket kommer in) tillsätta kalla smörbitar lite i taget, som får smälta ner under vispning. Detta gör jag alltid med bearnaise också för det är så mycket lättare att reglera temperaturen så att såsen inte blir för varm och skär sig.

Vispa ihop äggulan med citronskal och saft i en liten kastrull och sätt på en platta på låg- till medelhög värme, vispa hela tiden. Här är det viktigt att ha koll för såsen får inte bli för varm, då blir det äggröra av alltihop.  När såsen börjar tjockna så dra av den från plattan och lägg snabbt i första biten smör och vispa ner den. Fortsätt sedan att tillsätta smörbitar under omrörning och sätt tillbaka kastrullen på plattan lite då och då om den blir för kall för att smöret ska kunna smälta ner i såsen. Smöret reder nu alltså såsen och ger den en lenare smak. Smaka av allt eftersom och justera smörmängden efter din egna smak. Dra av såsen från värmen och fortsätt med resten...


Pocherat ägg
Ägget ska nu pocheras, vilket kan vara krångligt MEN vi har hittat lösningen!! Plastfolie!! På detta sätt kan du även använda vitan som blev över från Hollandaisesåsen + att du kan krydda ägget oxå. Fiffigt!!

Ta en liten kopp och en stor bit plastfolie. Gnugga in mitten av plastfoliearket med olja (för att ägget inte ska fastna) och klä insidan av koppen med plasten, den inoljade sidan ska vara inåt. Knäck i ditt ägg, salta och peppra lite och tillsätt sedan äggvitan också (eller ett till ägg, eller inget alls). Vira sedan ihop plastfolien tight mot ägget så att det blir som en liten boll, och fäst med en påsförslutningsklämma. Stoppa sedan ner paketet i kastrullen med den sjudande vattnet och låt den ligga där och mysa i ca. 7-10 minuter för ett "dubbelägg", eller ca. 4 minuter för ett vanligt ägg. Du kan ju bara ta upp äggpaketet och känna lite på konsistensen så du får det dom du vill. Men låt äggen vila en liten stund på ett hushållspapper innan du packar upp det.

Servera
Nu är det bara att värma hollandaisesåsen lite, försiktigt på låg värme. Den behöver dock inte bli jättevarm då ägget är så pass varmt. 

Lägg brödskivan längst ner, sedan bacon, ägget och toppa med hollandaissås och lite goda gröna tillbehör.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar