Ja...det är bara att inse att den nya kameran gör att det tar lite längre tid för mig att blogga då jag måste föra över bilderna till datorn. Alltså inte lika spontant men de blir ju så mkt finare bilder så ni får bara gilla läget...den som väntar på något gott ;)
I torsdags var det så dags för grön ärtsoppa, vilket jag verkligen såg fram emot! Hittade ett recept som jag tyckte verkade super (se HÄR). Jag använde dock inte skogschampinjoner utan vanliga som jag halverade. Enligt originalreceptet skulle soppan även redas av men jag tyckte inte att det behövdes så det struntade jag i. Receptet går ju även att göra helt vegetariskt.
Soppa:
- 500 g frysta, gröna ärtor
- 5 dl vatten
- 1 dl vitt vin
- 2 dl creme fraiche (34%)
- 1 vitlöksklyfta
- salt, peppar, socker
Toppning:
- 400g torskfilé
- 3 msk smör
- 1 vitlöksklyfta
- 20 st små skogschampinjoner
- 15cm purjolök
- 15 sockerärtor
- salt, peppar, chiliflagor
Tina ärtorna. Häll över i en kastrull och fyll med vatten så att det täcker. Koka under lock i ca. 10 minuter med lite salt. Häll i vin och creme fraiche och pressa i vitlök. Kör sedan detta till en slät smet med stavmixer (detta hade inte jag så jag använde min "smothiemixer" och mixade soppan i omgångar). Smaka av med kryddor och lite socker och koka upp igen.
Smält smör i en stekpanna. Dela torskfiléerna till mindre bitar och stek gyllenbruna med salt och peppar. Lägg sedan över i en skål. Tvätta sedan champinjonerna. Hetta upp smör och pressad vitlök och lägg ner champinjonerna. Skaka runt dem då och då och stek i ca 5 minuter. Strimla purjolök och dela varje sockerskida till 4 bitar. Klicka ner mer smör i pannan och ha ner purjolök och sockerärtor i pannan. Vänd runt och fräs ytterligare 5-7 minuter. Salta och peppra och strössla över chiliflagor (detta glömde jag). Häll ner blandningen med fisken och blanda ihop. Fyll upp soppan i skålar och fördela ut toppingen i sopporna.
Vad tyckte vi då?? Njaaa...denna soppa var inget för varken mig eller Johan. Jag älskade dock toppingen men själva soppan var ingen hit. Jag tyckte att vinet tog överhanden och att vinsmaken skar sig gentemot ärtorna, men i ärlighetens namn vet jag inte om jag hade gillat det ändå. Jgg ska dock inte ge upp på grön ärtsoppa än utan ska försöka hitta ett bättre recept, kanske finns något bra i "Vår kokbok"?!
Smält smör i en stekpanna. Dela torskfiléerna till mindre bitar och stek gyllenbruna med salt och peppar. Lägg sedan över i en skål. Tvätta sedan champinjonerna. Hetta upp smör och pressad vitlök och lägg ner champinjonerna. Skaka runt dem då och då och stek i ca 5 minuter. Strimla purjolök och dela varje sockerskida till 4 bitar. Klicka ner mer smör i pannan och ha ner purjolök och sockerärtor i pannan. Vänd runt och fräs ytterligare 5-7 minuter. Salta och peppra och strössla över chiliflagor (detta glömde jag). Häll ner blandningen med fisken och blanda ihop. Fyll upp soppan i skålar och fördela ut toppingen i sopporna.
Vad tyckte vi då?? Njaaa...denna soppa var inget för varken mig eller Johan. Jag älskade dock toppingen men själva soppan var ingen hit. Jag tyckte att vinet tog överhanden och att vinsmaken skar sig gentemot ärtorna, men i ärlighetens namn vet jag inte om jag hade gillat det ändå. Jgg ska dock inte ge upp på grön ärtsoppa än utan ska försöka hitta ett bättre recept, kanske finns något bra i "Vår kokbok"?!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar