Påsken har alltid varit en speciell högtid i vår familj med många traditioner. Vi färgar ägg, rullar ägg och när vi var mindre så fick vi även leta efter vårt påskgodis, ute eller inne. Alla traditioner kommer från min farmor och påsken var verkligen en helg där vi umgicks mycket med henne och farfar.
Jag ska försöka ge mig i kast att förklara både äggfärgningen och äggrullningen men vi börjar dagen i rätt ordning :)
Idag blev det en liten sovmorgon följt av en god frukost i soffan...
Efter detta satte jag igång med förberedelserna inför påskbuffén, innan gästerna började droppa in för äggfärgning.
Äggfärgning
När vi färgar ägg använder vi oss av många olika material så som folie delat i mindre kvadrater (lagom till att täcka ägget ordentligt), lökskal, silkepapper (sådant som färgar av sig), fjädrar, linfrön, blommor och blad. Lökskalen och silkepapprena används för att ge färg medan de andra material används för att ge mönster.
Det kan vara bra att ha lite vattenskålar till hands då materialen fäster bättre mot ägget om det är fuktigt. Sedan gör man helt enkelt så att man tar en foliebit och lägger framför sig, sedan tar man de material man vill och fäster dessa, så gott det går, på ägget. Till sist täcker du ägget med lökskal och slår in allt i folien så att det blir ett litet paket, alt. om du har mindre bitar lökskal så lägger du dessa löst runt ägget medans du slår ihop foliepaketet. Var dock försiktig med att inte trycka för hårt så att ägget går sönder. När alla ägg är klara kokar du dem i ca. 10 minuter, låter de svalna lite och sedan öppnar du upp paketen och slänger bort alla material som nu är förbrukade. Som en sista tuch oljar du sedan in äggen för att ge dem lite lyster, använd vanlig matolja. Var dock noga med att ta en kastrull som ni inte är jätterädda om då detta kan färja av sig en aning så att den blir lite missfärgad. Detta försvinner dock efter ett tag men iaf.
Påskbuffé
Sedan var det dags för mat. Vi har alltid lite knytkalas på påsk för det är så himla smidigt. Detta serverades i år:
- sill (vanlig inlagd, vitlökssill, senapssill)
- räkor
- ägghalvor
- laxrullader med pepparrotsfyllning
- färskt bröd, knäcke och finn-crisp m. smör/philadelphia
- piroger (mammas recept)
- kycklingklubbor
- köttbullar (se recept HÄR)
- ost och skinkpaj
- jansson
- potatis
- sallad
- ostbricka, marmelad och kex
Brödet
mängderna på mjöl och havregryn är svåra att skriva ner, men jag tog så pass mkt så att degen var kompakt men fortfarande ganska kladdig.
- 50 g jäst
- 6 dl vatten
- 2 msk honung
- 1 dl olja
- 2 msk salt
- 1,5 dl havregryn
- 3 dl rågsikt
- 5 dl rågmjöl, grovt
- vetemjöl (som sagt, tills degen var kompakt men kladdig)
Laxrullader med pepparrotsfyllning
- ca. 10 skivor kallrökt lax
- 1 st cantadou pepparrot
- 1-2 msk färsk pepparrot på tub
- dill till garnering
Äggrullning
Efter maten var de så dags för äggrullning. Här kommer de färgade äggen till användning i ett annat forum, väldigt uppskattat av de lite yngre gästerna. Jag tror bestämt att uttrycket löd "att fira påsk utan äggrullning är som att fira jul utan julklappar" ;) Äggrullning går till så att varje deltagare väljer ett ägg, detta skall användas på en bana som man byggt upp (se bilden). Som "nedförsbacke" använde vi ett bakbord som travades upp med hjälp av några lådor (ta vad ni tycker funkar). Nedanför "backen" lägger man sedan filtar så att det blir ett jämt och mjukt underlag, lägg gärna någon filt så att den täcker hela banan, även backen, så att det blir så jämt som möjligt. Bulla upp runt om och lägg sedan över ett lakan. Banan fylls sedna med lite smått och gott, gärna lite större godisar som kinderägg, dumleklubbor, kolor osv. men också smågodis, frukt, pennor, sudd, såpbubblor mm.
Sedan är det yngste man som får börja och så fortsätter turordningen efter ålder. Själva spelet går till så att man endast får rulla ägget nerför backen och allt som ägget träffar får man. Samma man får fortsätta spela tills han/hon inte träffar någonting, då är det nästas tur och då fylls spelplanen på igen. Så fortsätter man tills allt godis etc. är slut. Hela tiden med regeln att när man inte lyckas träffa något är det näste mans tur.
Efterrätt
Efter detta var det så dags för lite dessert. Tomas hade bakat sin fina kladdkaka (recept HÄR) och till detta gjorde vi en fruktsallad på (återigen) mango, apelsin och jordgubbar. Sedan fanns det även vispad grädde eller vaniljkesella att toppa detta med. MUMS!
Hoppas att ni alla har haft en fin påskafton fylld av värme och lugn <3 Glad påsk!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar