5 januari 2013

Helstekt kalvytterfilé med italiensk potatiskaka och cognacssås, sugarsnaps och ugnsbakade tomater



Nyårskvällens huvudrätt blev denna rätt som nog faktiskt är det godaste vi någonsin har lagat, en riktigt höjdare! Även här försökte vi hålla det så enkelt som möjligt med potatiskakan som vi gjorde dagen innan, kalvytterfilé som bakades i ugnen, likväl som tomaterna samt att såsen också kunde göras innan. Receptet på potatiskakan hittade jag hos Victoria på Matplatsen och, ja...ett helt otroligt gott tillbehör. Min nya absoluta favorit! Tack snälla Victoria för detta recept <3

Kalvytterfilén

Putsa kalvytterfilén och gnid in den med salt och svartpeppar och låt den ligga framme en stund. Sätt på ugnen på 200 grader, varmluft. Bryn kalvytterfilén runt om i en stor klick smör och gärna lite rapsolja för värmens skull. När köttet fått en fin gyllenbrun färg runt om placerar du den i ett foliepaket, trycker in en stektermometer i den tjockaste delen av köttet och bakar i ugnen tills den nått mellan 58-65 grader beroende på hur du vill ha ditt kött. Vi ugnsbakade den till 65 grader och då var den fortfarande lite rosa, det tog ca. 40 minuter. När du tagit ut köttet så låter du det vila i ca 10 minuter innan du skär upp det i cm-tjocka skivor.


Potatiskakan
  • 2 paket bacon 
  • 5 st bakpotatisar (alt. 10-15st vanlig mjölig potatis) 
  • 1 msk maizena 
  • 200 gram parmesanost 
  • 2 msk färsk basilika, finstrimlad 
  • 1 msk färsk körvel, finstrimlad 
  • 1 msk färsk timjan, finstrimlad 
  • salt och peppar

Sätt ugnen på 185 grader. Klä en avlång sockerkaksform/brödform med baconskivor genom att lägga skivorna rakt över formen så att ändarna hänger ut på kanterna. Låt skivorna överlappa varandra.


Skala och riv potatisen och parmesanosten grovt. Blanda potatis, parmesanost, basilika, körvel, timjan och maizenamjöl i en stor bunke. Smaka av med salt och peppar. Pressa ut vätskan från potatisblandningen och fyll den baconklädda formen.

Vik över baconändarna så att skarvarna överlappar varandra och baconet omsluter potatisen. Placera ett smörpapper alt. folie ovanpå potatiskakan och ställ en tung form eller annat ugnståligt tungt material ovanpå. Potatiskakan ska nämligen ligga under press när den gräddas. Grädda potatiskakan i mitten av ugnen i ca 60 minuter. När potatiskakan är klar så ska den kallna under press i kylskåpet över natt.


Innan servering skär du potatiskakan i 0,5-1 cm tjocka skivor och steker dem i lite smör i en stekpanna tills de är genomvarma och fått fin färg.

Cognacssås
Här gjorde jag min egna variant på Cognacsessens då jag hade en oöppnad flaska hemma. Den blev toppengod! En billigare och lite fuskig variant på Cognacssås alltså :-)

  • 1st finhackad gul lök
  • 1 msk smör
  • malen svartpeppar
  • 1-2 msk cognacsessens
  • 1-2 msk viltfond
  • 3-4 dl vispgrädde

Fräs lök och svartpeppar i smör tills löken blivit mjuk. Tillsätt cognacsessensen och fonden och låt det koka ihop lite innan du tillsätter grädden. Låt allt koka ihop under några minuter, smaka av och tillsätt mer kryddning vid behov, innan du tar av såsen från värmen och låter den stå en stund för att "gotta till sig". Värm på såsen innan servering.

Ugnsbakade tomater

  • olivolja
  • tomater
  • salt och svartpeppat
  • hela, krossade vitlöksklyftor

Halvera tomaterna och lägg i en form med olivolja i botten. Salta och peppra tomerna, tillsätt vitlöksklyftor i formen och ringla lite olivolja över allt. Baka i ugnen, 200 grader varmluft i ca. 10-15 minuter.

Sugarsnaps
Skölj av sugarnapsen och lägg dem i en djup skål, salta och häll över kokande vatten direkt från vattenkokaren. Låt stå i 1-2 minuter innan du silar av vattnet.



Detta måste du prova!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar