1 april 2012

Baconbiffar med champinjonsås


Vill först be om ursäkt för dålig bild och bildkvalitet...fick inte till det men den är bättre än ingen bild alls :)

Kvällens middag blev alltså baconbiffar med champinjonsås, ett recept inspirerat från en rätt jag fick hos min moster för många år sedan.

Ingredienser 
(till ca. 7st stora biffar)
  • 500-600g färs (jag tog älg)
  • 1dl mjölk
  • ca. 0,5dl ströbröd
  • salt och svartpeppar
  • 2msk senap (jag tog grovkornig)
  • 1 stor finhackad lök
  • ca. 2 tsk tabasco
  • 1 pkt knaperstekt bacon

till sås (svårt att skriva mängder men jag höftar lite, till 2 personer)
  • ca. 15st färska champinjoner
  • 1-2st strimlade gula lökar
  • salt och svartpeppar
  • ca. 2dl matlagningsgrädde
  • ca.2 tsk senap
  • lite soja
  • hackad persilja

Börja med att låta ströbrödet svälla i mjölken en stund. Under tiden steker du baconet. Rör sedan ner lök, senap, salt, peppar, tabasco och bacon. Tillsätt sedan färsen och blanda ihop detta ordentligt. Låt stå en stund så att det får gotta till sig. Forma sedan färsen till 7 st biffar, de ska vara ganska stora (man tar bara en per person, kanske två). Dessa steker du sedan på så att de får fin färg och sedan låter du dem steka färdigt i ugnen under folie.

Såsen är superlätt. Stek champinjonerna och löken, salta och peppra och häll på grädde. Tillsätt senap och lite soja och låt koka ihop. Red av såsen vid behov och strö sedan över hackad persilja.

Servera detta med klyftpotatis och en god sallad. Johan är inte så förtjust i champinjoner så han fick lite wiskeysås (Jensens) idag igen och det tyckte han funkade fint :)


3 kommentarer:

  1. Men varför döpa rätten till baconbiffar när det inte är ngn bacon i? :-P

    SvaraRadera
    Svar
    1. bra där...hade visst missat att skriva i detta :P

      Radera
    2. Hoppsan hoppsan =P

      Radera