12 augusti 2012

Kycklinggryta med citron & Marängtårta med rice krispies



Gårdagens huvudrätt blev en ny tappning på DENNA fläskfilegryta jag brukar göra. Igår gjorde jag den med kycklinginnerfilé istället.

  • 300-500 g pasta, igår blev det farfalle
  • 500 g kycklinginnerfilé
  • 8-10 champinjoner
  • 2-4 dl crème fraiche
  • 0,5-1 kruka basilika
  • rivet skal 
  • av en citron och ev. lite av saften (beroende på hur mkt citronsmak du vill ha)
  • 1 vitlöksklyfta
  • salt och peppar
  • matlagningsgrädde

Skär kycklingen i strimlor och dela champinjonerna i fyra delar, riv citronskal och vitlök. Mixa sedan crème fraiche och basilikablad. Bryn köttet i smör i en stekpanna, peppra ordentligt. Tillsätt champinjonerna och låt fräsa några minuter. Rör ner basilikablandningen i pannan och koka upp. Smaksätt med citronskal, citronsaft, vitlök, salt och peppar. Späd ev med lite matlagningsgrädde för att få önskad konsistens på såsen. Jag hällde sedan grytan över nykokt pasta och toppade med basilika. Till detta serverades också ruccola, tomater och en god bit färskt bröd.

Om jag ska vara ärlig är faktiskt denna rätt mycket godare med fläskfilé även om detta också var gott. Har du inte testat denna så gör det, den är så enkel och smidig.

Efterrätten blev något som jag varit sugen på lääänge, en riktigt somrig efterrätt! 

Marängtårta med rice crispies



Botten
  • 4 äggvitor
  • 3 dl socker
  • 4 dl rice krispies
Dela äggen och spara äggulorna. Vispa vitorna hårt, därefter vispar du ner sockret. Rör sedan ner rice krispies och tryck ut marängmassan på en bakplåtspappersklädd plåt. Sätt in marängen i ugnen på 125 grader i 65 minuter. Stäng sedan av värmen och låt den stå, helst över natt.

Vaniljkräm
  • 4 äggulor
  • 1 dl socker
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 dl grädde
  • 125 g smör
  • 1 tsk vaniljsocker
Vispa ihop äggulor, socker, vetemjöl och grädde i en kastrull. Koka upp på svag värme under konstant omrörning. När krämen tjocknat tar du av kastrullen från värmen och tillsätter smöret och vaniljsockret, vispa tills den är slät och fin. Låt den sedan svalna.

Till servering
  • ca. 4 dl lätt vispad grädde
  • valfria bär
Innan servering breder du ut vaniljkrämen på marängbotten och sedan breder du ut grädden över vaniljkrämen. Till sist strör du över bär och ev. lite citronmeliss. Klart att servera!


Jag och Emma tog en liten tur ut i skogen igår och plockade med oss lite skogshallon och blåbär till tårtan, detta kompletterades även med lite jordgubbar, mumsigt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar