29 augusti 2012

Grönsakssoppa med klimp och varma-mackor med äpple- och skinkröra



Igår var det sådant där riktigt höstigt väder med smått regn som man blir sådär kall av. Riktigt ruskväder. Efter en sväng ute i spåret passade det fint med varm soppa till middag :-) Grönsakssoppa med klimp stod det på menyn och till detta gjorde jag även varma-mackor. Soppan erbjöd väl inget nytänk direkt men klimp, det kanske du inte vet vad det är? ...och gör du det så kanske det inte är sådan här klimp då det kan göras på många olika sätt. Vi börjar dock med soppan...

Ingredienser:
Jag anger inga mängder utan det får du ta efter egen smak
  • rotselleri
  • kålrot
  • palsternacka 
  • morötter
  • purjolök
  • vatten
  • grönsaks- och köttbuljongtärning
  • salt
  • persilja
Finhacka rotfrukterna och lägg dem i en kastrull. Häll på vatten så att det täcker och lite till. Salta och lägg i buljongtärningarna och låt det koka tills rotfrukterna är färdiga. Rör ner hackad persilja precis innan servering.

Klimp? Vad är då det? Ja, antingen så älskar du det eller hatar det. Klimp är små degiga klumpar som du gör av mjöl, salt och mjölk. Här är det svårt att ange någon mängd men du får helt enkelt hitta en konsistens som liknar den på bilden nedan. Jag tror att jag använde
  • ca. 1,5 dl mjöl
  • lite salt
  • 0,5-1 dl mjölk
Du får känna efter lite och prova att tillaga en liten bit deg i soppan. Om den blir fast är allt som det ska :-) Av denna "deg" klickar du sedan i teskedsstora klickar i den kokande soppan så att de tillagas och blir fasta och fina. Klimpen tar god smak av buljongen när den får koka och är väldigt god att ha i grönsaks- eller köttsoppa då den också fyller ut och gör den matigare. Den har dock en lite speciell konsistens så jag tror många kan ha svårt för den. Men jag är uppvuxen med detta så jag gillar det skarpt.



Som tillbehör gjorde vi varma-mackor, igår med en äpple- och skinkröra. 
Ingredienser:
  • runda rågkakor
  • finhackat äpple
  • finhackad skinka
  • finhackad lök
  • finhackad tomat
  • chilisås
  • salt och peppar
  • oregano
  • riven ost att toppa med

Lägg ut rågkakorna på en plåt med bakplåtspapper, smöra ev. Blanda sedan äpple, skinka, lök och tomat med chilisås, krydda med salt, peppar och oregano. Rör ihop ordentligt och lägg en liten del av röran på varje smörgås,toppa med ost och in i ugnen tills osten smält och fått fin färg.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar