25 december 2012

Smörkola med flingsalt - det godaste julgodiset



Hittade receptet hos Sannas picknickkorg. Skönt med ett recept som inte kräver så mycket ingredienser, tycker jag...och som är väldigt gott :-) Det är många ute i bloggvärlden som promtat på kombinationen kola och flingsaltså det var jag ju också tvungen att prova och ja...oj oj oj, vilken kombination! Prova!

Ingredienser:
  • 100g smör
  • 3dl socker
  • 2dl grädde
  • 1dl sirap

  • flingsalt att toppa kolan med

Lägg alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull och låt det koka upp. Sänk värmen och låt det småkoka tills det klarar kulprovet. Häll upp i en form med bakplåtspapper (ca. 20x20cm). Låt den svalna lite och toppa sedan med flingsalt. Låt sedan kolan svalna i rumstemperatur och skär sedan upp den i valfritt stora bitar. Voila!


Andra smaksättningar som är toppen:
Tillsätt smaksättningarna precis i slutet av koktiden, innan du häller upp kolan i formen.
  • Rivet limeskal
  • Hackade nötter, ex. mandel eller pistage
  • Rivet apelsinskal
  • 1-2 msk kakao + ca. 0,5 dl krossad turkisk peppar (OBS skall kokas med från början och kan även doppas i smält choklad och toppas med flingsalt efter det att du skurit upp kolan)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar