24 december 2012

En julafton i lugnets tecken...







...för oss har det blivit en tradition att ge sig ut i skogen på julafton och så även i år. Johan har länge velat hitta en stekpanna för att kunna använda över öppen eld vid tillfällen som dessa. På second hand hittade han så ett pannkakslagg perfekt för detta ändamål. Vi packade därför ner varm choklad, krabbelursmet och andra tillbehör och begav oss ut i skogen. Vi var även hundvakter och utflykten uppskattades även av denna otroligt söta fyrbente vän. En perfekt dag, helt enkelt :-)

Varm choklad med marshmallowfluff


  • ca. 5dl mjölk
  • ca. 0,5-1dl chokladlinser (mörk choklad)
  • en nypa flingsalt
  • krossade kardemummakärnor
Det är väldigt svårt att skriva mängder utan ni får ta lite efter egen smak.

Koka upp mjölken under omrörning, dra sedan av från plattan. Häll ner chokladlinserna och låt dem smälta under omrörning. Tillsätt sedan salt och kardemumma och rör om ordentligt. Servera med lite vispad grädde eller, som vi gjorde, med marshmallowfluff....mmm. Serveras gärna utomhus vid öppen eld. :-)


 Krabbelurer


Julaftonslunchen blev dessa godingar. Superenkelt och gudomligt gott. Perfekt att tillaga ute då degen är lite fastare och på så vis lättare att hantera än t. ex. pannkakor. Egentligen ska de nog inte vändas i kanel men det gjorde vi för en lite juligare känsla....toppengott!
  • 1 st ägg 
  • 3/4 dl socker 
  • 3/4 dl mjölk 
  • 2 1/2 dl vetemjöl 
  • 1 tsk bakpulver 
  • 1 tsk vaniljsocker 
  • smör att steka i 
  • socker och kanel att vända i
Vispa ägg och socker lätt skummigt. Tillsätt mjölken och sedan mjöl,bakpulver och vanilj. Rör om noga tills smeten är helt slät. Låt degen/smeten stå en stund. Värm en stekpanna eller plättlagg och smält smör på medelvärme. Klicka ner smeten och grädda krabbelurerna i omgångar, 3-4 minuter på var sida. Lägg socker och kanel på ett fat och vänd krabbelurerna i detta. Servera direkt! 


Julbord

Julaftonen avslutades med julbord hemma i lugn och ro. Detta serverades:
  • Julskinka med senap
  • Juliga köttbullar
  • Prinskorv
  • Janssons frestelse
  • Brunkål
  • Potatis
  • Rödbetssallad
  • Honungsrökt lax
  • Romsås
  • Gravad lax
  • Räkor
  • Ägghalvor
  • Sill
  • Hemmagjort knäcke, Dala knäcke och kex
  • Brieost och philadelphia
  • Hallon- och chokladmarmelad
  • Jordgubb- och rabarbermarmelad

 För recept, se under fliken Jul.

Pepparmintspannacotta


Vi avslutade kvällen med en pepparmintspannacotta. Enkelt och väldigt fräscht efter så tung och fet mat. Jag gör alltid fuskvarianten av pannacotta, med gelésocker. Det är säkert mycket godare att göra "riktig" pannacotta men detta blir så himla gott och är så himla enkelt att jag inte vill göra på något annat sätt. Jag följer helt enkelt receptet på paketet och tillsätter den smak jag känner för. Saffran är ju alltid en hit, likaså choklad eller vanlig vanilj men pepparmint var verkligen att rekommendera, otroligt fräsch. Jag valde att toppa med krossade pepparkakor men alla andra åt dem bara som de var...

  • 4-5dl vispgrädde
  • 1dl gelésocker multi
  • 1st urskrapad vaniljstång (låt även stången koka med)
  • ca. 1-1,5tsk pepparmintsolja

Vispa ihop grädde, gelésocker och vanilj och låt det koka upp. Låt det sedan koka i ca. 30 sekunder innan du häller upp i valfria formar. Idag gjorde jag tiltad pannacotta genom att bara placera glasen lite snett när pannacottan stelnar med hjälp av en äggkartong, ett roligt sätt att servera och snyggt...framför allt när man har några bär eller sylt till.

Jaja, det var min julafton. En lugn och skön dag som avslutades med fötterna i högläge i soffan hela kvällen :-)

Hoppas din dag varit precis så som du önskat <3 

GOD JUL!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar