27 december 2012

Pernillas Pepparkakscheesecake


Jättegod och julig dessert som faktiskt gör sig bäst dagen efter, ja...den är faktiskt mycket godare då. Originalreceptet är Pernilla Wahlgrens (se HÄR) och har blivit en riktig favorit, fast är nog faktiskt godast med hallon på :-)


Botten
  • 250 g pepparkakor
  • 100 g smör, smält

Fyllning
  • 1 dl strösocker
  • 3 st ägg
  • 400 g philadelphiaost
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk pressad citron (tog inte jag)

Topping
  • 3 dl crème fraiche
  • 1.5 msk socker
  • 1.5 msk vaniljsocker
  • 1 dl lingon (jag gillar hallon bättre), tinade eller färska

Ta ut bären ur frysen och låt dem tina på hushållspapper. Ta fram philadelphiaosten så den blir rumsvarm. Sätt ugnen på 200 grader. 

Smält smöret. Mixa pepparkakorna till smulor i en matberedare. När de är fint mixade häller du i smöret och fortsätter mixa tills allt har blandats väl. Bred ut allt på botten av en form med löstagbar botten och platta till så det blir en jämn botten.

Vispa socker och ägg pösigt. Rör philadelphian mjuk och rör sedan ner den i äggvispet. Vispa tills det blir en slät smet. Tillsätt vaniljsocker och ev. citronsaft. Häll smeten i formen och ställ in i ugnen. Grädda i 40 minuter till smeten har stelnat och kakan har fått en fin brun färg. Ta ut kakan och låt den svalna.

Rör sedan ihop crème fraiche, socker och vaniljsocker. Bred över toppningen när kakan har svalnat helt och låt allt stå en stund, gärna över natten. Strö över bären innan servering.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar