26 mars 2012

Fläskfile med bulgursallad och tsatsiki

Inget bra kort direkt men gott var det iaf :) Middagen serverades i lördags, har varit lite mycket så bloggen har fått vila några dagar. I alla fall hade vi Rebecka, Rickard och Wilmer här på middag och som en räddare i nöden köpte de med bulgur då min var slut, tackelitack!

Bulgursallad:
ca. 4 personer
  • ca. 3 dl okokt bulgur (som kokas enligt anvisningarna på paketet)
  • 1st hackad rödlök
  • strimlade sugarsnaps
  • hackad gurka
  • ruccola
  • hackad bladpersilja (mycket)
  • delade körsbärstomater (hade jag inte hemma idag)
  • fetaost i tärningar (had jag inte heller hemma...dålig planering!)
  • balsamvinäger
  • olja
  • provencaliska kryddor (gärna frystamen det funkar fint med torkade)
  • salt
Medan du kokar bulguren så skär du upp alla grönsaker till salladen, har inte angett några direkta mängder då man får ta efter egen smak. När bulguren sedan kokat färdigt häller du av vattnet och tillsätter någon matsked olja och balsamvinäger samt de provencaliska kryddorna och ev. lite salt. Låt sedan bulguren stå och dra sig en liten stund. När den kallnat en aning blandar du allt och serverar med valfritt kött, i lördags blev det fläskfilé men kyckling är också toppengott....egentligen vilket kött som helst.

Fläskfilén tillagades i all enkelhet; det skars upp i tunna skivor som torrmarinerades med en speciell grillkrydda (från krydderikrokus) och vitlökspeppar. Innan stekning saltades köttet lite och stektes på ganska hög värme tills det fått fin färg, sedan lät vi köttet vila en stund innan servering.

Servera med kalla såser, gärna tsatsiki. Jag gjorde även en sås på lätt creme fraiche, parmesan, sambal, basilika, salt och peppar....mmmmm :)

Tsatsiki:
  • ca. 2dl av matlagningsyoghurt i någon form, alt. grekisk eller turkisk
  • ca. 10 cm gurka som du river (som du pressar ur så mycket vatten du kan ur, egentligen ska du hälla på salt och låta det stå en stund innan du pressar ur vattnet men så länge orkar inte jag vänta ;))
  • 1-2 vitlöksklyftor, rivna/pressade/hackade
  • 0,5msk olivolja
  • 0,5msk vitvinsvinäger
  • salt och mycket svartpeppar
Blanda allt och låt stå en bra stund.

Det var alles!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar