23 februari 2012

Pajer

Matpajer är något jag tycker är väldigt gott, samtidigt som det är så himla enkelt :)
Har länge gjort på samma pajdegsrecept men fick tag på ett nytt recept på en supergod pajdeg av min kompis i slutet av sommaren och nu är det det som gäller. Pajskalet behöver inte förgräddas samt att det blir väldigt poröst och gott.

Pajdeg:
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt
  • 50 g margarin
  • 1,5 dl mjölk
Arbeta ihop till en jämt deg och tryck ut i pajformen. Fyll på med valfri fyllning och grädda pajen på 200 grader tills fyllningen blivit ordentligt tillagad och fått fin färg.

Förslag på fyllningar:

Tacopaj:
  • 300-500g köttfärs
  • tacokrydda
  • strimlad rödlök
  • 3-5 dl creme fraiche
  • hackad tomat
  • majs
  • salt och peppar
  • riven ost

Stek köttfärsen och tillsätt tacokrydda, lägg som ett bottenlager i pajformen. Lägg över strimlad rödlök som ett andra lager. Blanda creme fraiche med tomat och majs, salta och peppra. Häll detta som ett tredje lager och toppa med riven ost. Gratinera tills pajen fått fin färg. Ta sedan ut pajen och låt den stå en stund innan servering, annars har den en tendens att vara för lös.

Krämig köttfärspaj med tacosmak:
  • valfri mängd köttfärs (beroende på hur matig du vill ha den)
  • tacokrydda
  • 3 msk salsasås
  • 1 burk krossade tomater
  • 2-3 dl creme fraiche
  • 1-2dl riven ost
  • hackad lök

Stek köttfärsen och tillsätt tacokrydda. Häll i en skål och tillsätt övriga ingredienser. Du kan även tillsätta andra grönsaker som du tycker skulle passa (ex. majs, tomater, paprika). Häll i pajskalet, toppa med lite riven ost (resterande ost ska blandas i fyllningen) och in i ugnen till pajen fått fin färg.

Kycklingpaj:
  • 2st strimlade kycklingfileer
  • curry
  • gul lök
  • röd paprika
  • svarta oliver
  • 3-5 dl creme fraiche
  • riven ost

Stek kycklingen i curry och blanda i creme fraichen. Blanda sedan i övriga grönsaker, häll över röran i pajskalet och toppa med riven ost. grädda i ugnen tills pajen fått fin färg.

Andra fyllningar jag brukar göra är med trattkantarellstuvning, fetaost/soltorkade tomater, bacon/broccoli och ost/skinka såklart. Såg dock nyss ett recept där man bakar pajskalet färdigt och låter det svalna. Sedan fylls det med en röra gjord på philadelphia och creme fraiche, lök, salt och peppar och toppas antingen med skaldjur och grönsaker eller goda skinkor och grönsaker. Tyckte det verkade gott så det blir att testa längre fram.

Ha det bra! :)



1 kommentar: