25 februari 2012

Kardemummaskorpor och bulldeg

När jag bakar hämtar jag många recept ifrån Leila. Jag tycker verkligen att hon är otroligt duktig och hennes recept är väldigt bra och inspirerande.

Skorpreceptet är självklart hämtat från henne och det kan du hitta HÄR men jag skriver det självklart också ;)


  • 1tsk kardemummakärnor
  • 100 mjukt smör
  • 1 dl strösocker (jag använde strösocker som jag haft ståendes i en burk med vaniljstänger, för att få lite extra vaniljsmak)
  • 2 st ekologiska ägg
  • 1 dl sötmandel
  • 1 st bittermandel (detta tog inte jag med)
  • 5 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
Sätt ugnen på 175 grader. Stöt sedan kardemummakärnorna i en mortel. Vispa kardemumman med smör, strösocker, råsocker, delar och urskrapad vaniljstång så att det blir krämigt. Sedan rör du ner ett ägg i taget.
Hacka mandlarna grovt och blanda med vetemjöl och bakpulver, riv i bittermandeln. Vänd försiktigt ner mjölblandningen i smeten. Forma degen sedan till två längder på en plåt med bakplåtspapper och grädda dessa i ca. 25 minuter. Efter detta sänker du ugnsvärmen till 125 grader, tar ut och skivar längderna (lättast med en vass brödkniv) i ca. 1 cm tjocka skivor och lägger tillbaka dem på plåten. Låt dem gärna ligga på sidan med en skuren kant uppåt.Låt sedan skorporna torka i ugnen i ca. 10 minuter tills de är torra. (efter ett tag brukar jag vända på dem så att den andra "skurna" sidan hamnar uppåt)

Fick även ett tips om att doppa halva skorporna i choklad för en lite fina touch, något jag definitivt ska prova!


Likaså när jag bakar bullar använder jag alltid Leilas recept på vetedeg då jag tycker att det är det absolut bästa, alla kategorier! Bullarna blir saftiga och goda och står sig länge.
  • 1 msk kardemummakärnor
  • 3 dl mjölk
  • 50g färsk jäst
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 150g mjukt smör
  • 1st ägg
  • 1,2l vetemjöl (men jag tar lite på känn, gör hellre degen lite för lös så att inte bullarna blir torra)
Stöt kardemummakärnorna i mortel och värm med mjölken tills den är ljummen. Blanda ut mjölken med jästen, ta lite mjölk i taget. Tillsätt strösocker, salt, tärnat smör och ägg och blanda om. Sedan tillsätter du lite vetemjöl i taget under omrörning, arbeta samman till en smidig deg. Låt degen jäsa i ca. 40 min till dubbel storlek.
Sätt på ugnen på 200 grader, varmluft. Stjälp upp degen och baka ut till valfria bullar. Låt sedan dessa jäsa i 20-30 minuter och därefter bakar du dem i ugnen i 5-10 minuter, eller tills de fått fin färg.

Vad blev det för bullar idag då? återkommer med resultatet :)







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar