Fläskfilén
- 1st fläskfilé
- flytande margarin/smör- och rapsolja
- massor med vitlökspeppar
- salt
Ansa filén och gnid sedan in den i smör, vitlökspeppar samt lite salt och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Baka filén i ugnen tills den fått fin färg och nästan är helt genomstekt. Ta ut den och låt vila under folie en stund innan servering, så blir den helt genomstekt, saftig och god.
Palsternackspuré
- några palsternackor (kanske 3-4st/2-3portioner)
- matlagningsgrädde + mjölk
- salt och peppar
- ev. en lite klick smör
Skala och dela palsternackorna i mindre bitar, lägg i en kastrull. Häll över matlagningsgrädde och mjölk (3delar+1del) så att det precis täcker palsternackorna, salta och låt koka tills palsternacksbitarna är helt mjuka och redo för mixern. Under kokningen kommer antagligen vätskemängden att minska, reglera detta genom att tillsätta lite mjölk så att palsternackorna är täckta och kan koka ordentligt. När allt är mjukt häller du ner palsternackorna i en mixer och tillsätter en lite del av kokvätskan. Här får du reglera vätskemängden själv så att din puré får önskad koncistens. Smaka av och krydda med salt, peppar och ev. lite smör.
Denna gång tog jag bara röd lök, ingen gul samt vit balsamvinäger istället för vitvins- och vanlig balsamvinäger. Detta är dock min grundrecept...
- tomater, stora tunt strimlade eller små halverade
- röd och gul lök, hackad eller strimlad
- 1 del rapsolja
- 0,5 del vitvinsvinäger
- 0,5 del balsamvinäger
- salt och svartpeppar
Blanda ihop allt och låt stå och dra en bra stund. Du får variera efter mängd tomater och självklart efter smak, jag tycker ju att det är väldigt gott med mycket vinägersmak med gör som du själv tycker :) Jättegott tillbehör till fläskkött!
Detta var gott men lite mastigt med bara palternackspuré, nästa gång skulle jag nog bryta av det lite med ex. rotfruktspytt som i DETTA recept, alternativt bryta av palsternackssmaken genom att tillsätta lite potatis i purén.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar