Här kommer så receptet på en av de godaste rätterna för mig just nu. Det verkar inte som mycket för världen men detta är de mest otroligt goda köttbullar jag någonsin ätit, serverade med tomatsås och spagetti. Köttbullarna görs i formatet större och det gör att de blir så himla saftiga och goda. Åh, helt underbart gott! Detta måste ni prova!
Receptet på köttbullarna är hämtade från mathem.se med några små förändringar, tomatsåsen gjorde vi efter eget huvud.
Italienska köttbullar
- 400-500 g nötfärs
- 3 st skivor formfranska
- 1.5 dl mjölk
- 1 st ägg
- 1 dl riven parmesan
- rivet skal från 1 citron
- 1 st vitlöksklyfta, riven
- 1 st gul lök
- salt och svartpeppar
Blanda ägg och mjölk i en skål. Skär bort kanterna på brödet och lägg det i skålen så att det suger åt sig vätskan och blir mjukt. Blanda färsen med brödet, den rivna parmesanosten, citronskalet, den rivna vitlöken och den finhackade löken. Smaksätt med salt och peppar och låt färsen vila i 10 minuter. Blöt händerna och forma färsen till stora köttbullar, ca 13 st. Lägg köttbullarna på en plåt med olivolja i botten och tillred i ugnen, 175 grader, tills de precis är färdiga. Om du sedan vill så bryner du köttbullarna i smör och olja till dess att de fått en fin yta.
Tomatsås
- 5 st tomater (Goda tomater!), grovt hackade
- 1-2 st finhackade lökar
- olivolja till stekning
- 2-4 msk balsamvinäger, kanske mer
- salt, peppar och lite socker
- 1-2 klyftor riven vitlök
- finhackad färsk basilika, mängd efter eget tycke
- 1 burk krossade tomater
- ev. 1 msk kalvfond
Stek ihop tomater, lök och vitlök i olivolja till en kompott och tillsätt sedan basilika, balsamvinäger, salt peppar och socker. Låt detta sedan koka i några minuter.Enligt mig kan du redan här servera såsen som den är, mycket gott (!). Vi valde dock att tillsätta krossade tomater och lite kalvfond för att utöka mängden sås. Efter det låter du allt koka ihop i några minuter, varefter du anpassar kryddningen efter egen smak.
Servera köttbullarna med tomatsåsen och nykokt spagetti, lägg lite ruccola vid sidan och toppa med färsk basilika. Bon apetit!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar