En riktigt god pastarätt. Ostig och god med tomatsås på färska tomater. Hämtade inspiration från lite här och var då dessa "stubbar" finns i massor med olika varianter, men jag gjorde min egna version:
Pastastubbarna
Anpassa mängd på fyllning efter egen smak.
- Färska lasagne plattor (Om lasagneplattorna är väldigt hårda kan de behöva förvällas en liten stund.)
- Skivad ost, sort efter egen smak
- rökt skinka i tunna skivor
- keso
- salt och peppar
Tomatsås
- 5 st tomater (Goda tomater!), grovt hackade
- 1-2 st finhackade lökar
- olivolja till stekning
- 2-4 msk balsamvinäger, kanske mer
- salt, peppar och lite socker
- 1-2 klyftor riven vitlök
- finhackad färsk basilika, mängd efter eget tycke
- 1 burk krossade tomater
- ev. 1 msk kalvfond
- riven ost att toppa med
Lägg ut en lasagneplatta. Lägg på ett lager med skivad ost, sedan några skinkskivor och sist lite keso, salta och peppra. Nu kommer vi till det svåraste momentet i denna rätt (även om det nu inte är så himla svårt men i alla fall) som är att rulla ihop plattan, vilket du gör från kortsidan så att stubben blir lite bredare. Skär sedan "pastarullen" i tre lika stora bitar som du sedan ställer upp i en ugnsform. Ställ dem ganska tätt så att skarvarna trycks ihop. När du gjort så många stubbar du behöver,ca. 4st/person var lagom, så är det dags att göra tomatsåsen.
Stek ihop tomater, lök och vitlök i olivolja till en kompott och tillsätt sedan basilika, balsamvinäger, salt peppar och socker. Låt detta sedan koka i några minuter.Enligt mig kan du redan här servera såsen som den är, mycket gott (!). Vi valde dock att tillsätta krossade tomater och lite kalvfond för att utöka mängden sås. Efter det låter du allt koka ihop i några minuter, varefter du anpassar kryddningen efter egen smak.
Häll sedan såsen i botten av formen, runt om pastastubbarna, och även lite på varje, varefter du toppar med riven ost. Gratinera sedan i ugnen på 175 grader varmluft tills osten smält ordentligt och pastan är färdig, ca. 20-30 minuter. Servera med en god sallad och färsk basilika.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar