5 september 2012

Laxfilé med risotto, knaperstekt bacon och stekt sparris

Söndagen huvudrätt blev en riktig favorit. Jag älskar både lax och risotto och kombinationen med knaperstekt bacon och sparris är kanon! En toppenmåltid som är perfekt bjudmat/helgmat. Det är ju några moment att avverka vid tillagning av risotto men egentligen är det inte särskilt svårt bara lite tidskrävande MEN sååå värt det!! Du måste prova!

Denna gång hade jag glömt att köpa vitt torrt vin och hade heller inget matlagningsvin hemma (gillar det dock inte så mycket i risotto då det ger för dålig smak) så jag fick ta det jag hade hemma...Rosé. Det blev toppen. Jag utgick inte från något direkt recept utan gjorde lite på känn och resultatet blev kanon;

  • ca. 1-1,5 liter buljong (jag tog kyckling men det ska funka lika fint med fisk eller grönsak)
  • 1 msk olja
  • 2 st finhackade medelstora gula lökar
  • 1 vitlöksklyftor, fint riven
  • 250-300g risottoris
  • 3 dl rosévin
  • 70 g smör
  • 85-100 g färskriven parmesan

Värm buljongen och ställ den åt sidan. Låt löken stekas lite utan att få färg. Tillsätt vitlöken, rör runt och tillsätt sedan riset. Sänk värmen och rör runt riset hela tiden tills det blivit genomskinligt, det får inte ta färg. Häll på vinet i omgångar, en deciliter i taget, under omrörning. När vätskan kokat in i riset, tillsätter du ny. Efter att decilitern rosé kokat in i riset sänker du värmen och tillsätter en slev med buljong och ev. lite salt fortfarande under omrörning. Du ska inte ha för hög värme för då finns det en risk för att riset inte får koka ordentligt utan att vätskan bara förångas. När buljongen har kokat in i riset tillsätter du ännu en slev buljong och rör om. Du fortsätter sedan att tillföra buljongen slevvis samt att du låter varje slev koka in i riset innan du tillsätter en ny. När riset är mjukt men ändå har lite tuggmotstånd tar du av pannan från värmen, tillsätter lite salt, smör och parmesan. Rör om försiktigt och servera direkt. Denna bas går ju att variera i det oändliga och med lite sojabönor i samt stekt svamp till blir det nog en fin vegetarisk rätt.

Undertiden du gör risotton kan du även göra följande moment:

1. Lägg laxfileerna i en ugnsfast form med lite smör i botten (gärna på bakplåtspapper). Salta, peppra och strö över lite chiliflakes. Stek filéerna i ugnen tills de är någon minut från att vara färdiga. Ta ut dem och lägg över lite folie, låt vila en stund. 

2. Knaperstek bacon och låt det rinna av på hushållspapper. Stek sedan sparrisen i smör- och rapsolja med lite salt. Lägg upp allt och servera direkt när risotton är färdig. Supergott!

2 kommentarer:

  1. På tv använde dom rödvin i risotton, kanske också funkar? Den blev röd/rosa :) en favorit här är risotto med tillbehören Parma- eller serranoskinka, tomat/mozzarella/basilika-sallad å stekta champinjoner..mmm. Gott gott :) kram/kusin Karin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, gott!! Det får lagas framöver :) Rödvin funkar nog säkert, har sett det i Jamie Olivers bok så det är nog gott. Med rosé fick den också en lite rosa ton men toppengott, verkligen! Kram <3

      Radera