16 februari 2013

Emmas kycklinggryta med sherry och supergod potatisgratäng


Lördagskvällen i Norge blev vi bjudna på denna supergoda gryta. Vart detta recept kom ifrån var Emma inte så säker på men vi tror nog att det är från hennes mor, jag ger dock Emma all cred här i alla fall för lördagens anrättning var det ju hon som gjorde :-) En toppengod gryta som då serverades med potatisgratäng men likväl skulle passa tillsammans med ris eller pasta. 

  • ca. 900g kycklingfilé, putsad och i stora delar (ca. 1 filé i 3 delar)
  • valfria kryddor typ, salt, pepparmix och timjan
  • smör att steka i
  • 1,5 dl söt sherry (minst den mängden)
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 1 dl kycklingbuljong (0,25 tärning + vatten)
  • 2,5 dl grädde
  • ev. ca. 0,5 msk maizenaredning
  • ca. 300 g champinjoner
  • 4-5 stjälkar salladslök
  • 0,5 röd paprika

Krydda kycklingen med salt, pepparmix och timjan. Bryn i smör till den fått färg. Häll på sherryn, tillsätt vitlöken och låt detta sjuda i 10-12 minuter.

Under tiden hackar du champinjoner, salladslök och strimlar paprika i lagom stora bitar och steker detta i en annan stekpanna.

Tillsätt sedan buljong, grädde och ev. redning i kycklingen och låt koka upp. Häll i de stekta grönsakerna, rör om och servera med valfritt tillbehör. Då grytan smakar ganska mycket i sig tycker jag att det var väldigt gott att låta salladen vara väldigt enkel; isbergssallad, gurka, lök och tomat...utan dressing.



Supergod potatisgratäng:
Denna gör du först, innan grytan så att allt kan bli färdigt samtidigt.

  • 1 kg potatis, fint skivad (använd gärna matberedare)
  • 1 gul lök, fint skivad (även den i matberedare)
  • salt och svartpeppar
  • 3-4 dl riven ost
  • ca. 5 dl grädde
  • ost att toppa med
Sätt ugnen på 200 grader, varmluft. Häll potatis och lök i en ugnsform, salta och peppra. Tillsätt sedan riven ost och lite av grädden, arbeta runt med händerna så att allt fördelas jämt. Tillsätt resterande grädde, toppa med ost och in i ugnen till den fått fin färg, krämig konsistens och potatisen är färdig. Voila!



Jättegott med riven ost i! Det ger god smak samt att gratängen blir riktigt krämig och god. Prova!


1 kommentar:

  1. Mmm, ja det dær ær gott! :) Kul att du provade det hemma! Hoppas vi ses snart igen! Kram Emma

    SvaraRadera