5 januari 2013

Kycklingfilé med stekt polenta på spenatbädd


En rätt med mycket vitlök...mmmm :-) Polentan förberedes dagen innan så att det var bara att steka den, kycklingen lades i marinad dagen innan och ugnsstektes sedan innan servering, så där behövdes ingen direkt kraftansträngning heller....

Kycklingfilé
Till 5 st små portioner
  • 2 stora kycklingfiléer
  • soja
  • olivolja
  • salt och svartpeppar
  • 3 pressade vitlöksklyftor
  • lite honung

Blanda ihop allt och låt det stå i kylen över natten. Häll över allt i en ugnsfast form och tillaga i ugnen på 200 grader, varmluft tills de är genomstekta och fått en fin yta. Ta ut och låt stå under folie en liten stund innan servering.

Stekt polenta
  • ca. 1l grönsaksbuljong
  • ca. 4 dl polentagryn
  • 2-4 dl vatten
  • 0,5-1 dl riven parmensan
  • Svartpeppar och ev. salt

Koka upp buljongen och vispa sedan ner polentagrynen. Efter bara en liten stund har du en tjock polentamassa. Tillsätt ytterligare några dl vatten och ställ av grytan från värmen. Täck med lock och låt allt stå en liten stund. Efter ca. 15 minuter rör du ner parmesan och kryddar med svartpeppar. Tryck sedan ut polentagröten till en stor kompakt platta, ca 0,5cm tjock (vi gjorde våra lite för tjocka) och låt den stå svalt över natten. Innan servering skär du upp i lagom stora bitar och steker dessa tills de fått fin färg. Stek den rätt så länge så att den verkligen får ordentligt med färg.



Spenat med vitlök och grädde
  • 1 finhackad gul lök
  • salt och peppar
  • smör
  • en stor förpackning bladspenat
  • ca. 1 dl matlagningsvin
  • vispgrädde
  • 1-3 pressade vitlöksklyftor

Stek lök, salt och peppar i smör. Tillsätt sedan spenaten och vinet, låt det koka ihop. Tillsätt sedan grädde och sist vitlök och koka ihop ytterligare i några minuter.

Lägg spenaten i botten och häll på lite av gräddsåsen, placera en bit stekt polenta ovanpå och toppa med lite strimlad kycklingfilé. Voila!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar