29 december 2013

Goda tillbehör till köttbiten; Pommes Anna och sås med en tuch av rom


Om du har tänkt att servera en god köttbit till nyårssupén, eller vilken annan dag som helst egentligen, så är Pommes Anna verkligen ett gott tillbehör. En knaprig och smakrik potatiskaka som jag gör såhär:
  • potatis, tunt skivad (lite svårt med mängden utan det beror på hur många ni är och vilken form du använder men ett riktmärke är väl ungefär ca. 200g/person)
  • smör, hyvlad med osthyvel
  • salt och peppar

Klä en valfri form med bakplåtspapper och smöra botten. Lägg sedan potatisen i jämna lager i formen, varva ibland med lite salt och peppar. När du kommit ungefär till mitten lägger du ut några bitar med smör som du hyvlat med osthyvel. Fortsätt sedan med fler lager, salta och peppra lite då och då och avsluta med ett lager smör innan sista potatislagret. Täck med bakplåtspapper och lägg något som tynger ner potatiskakan medan den tillagas i ugnen på 225 grader i ca. 45 minuter, eller tills den blivit riktigt knaprig och "genomgräddad" (om man nu säger så om en potatiskaka ;-))

Sås med en tuch av rom
  • 1st finhackad gul lök
  • 1 msk smör
  • malen svartpeppar
  • 1-2 msk rom
  • 1-2 msk kalv- eller viltfond
  • 3-4 dl vispgrädde


Fräs lök och svartpeppar i smör tills löken blivit mjuk. Tillsätt rom och fond och låt det koka ihop lite innan du tillsätter grädden. Låt allt koka ihop under några minuter, smaka av och tillsätt mer kryddning vid behov, innan du tar av såsen från värmen och låter den stå en stund för att "gotta till sig". Värm på såsen innan servering.

Servera dessa tillbehör med en god köttbit och lite sallad.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar